De #bevoorradingszekerheid rond #energie is elk jaar opnieuw een hot topic bij de eerste winterprik. Dit jaar was niet anders. Politici goochelen met cijfers en icoontjes. Verwarren niet zelden vermogen met energie en plaatsen het beleid van Vlaanderen vaak lijnrecht tov dat van België. Vaak staat het thema #kernenergie in het middelpunt van de belangstelling.
Maar over welke cijfers gaat het nu werkelijk? Enkele vragen:
Vraag 1: Hoeveel energie verbruiken we finaal? Daarvoor kijken we naar de primaire energieconsumptie. Dat gaat over de totale energievraag in België. Als kengetal gebruiken we Mtoe (het ton olie-equivalent waarbij 1 toe= 11,63 MWh)
#Aardolie: 20,3 Mtoe of 38,5%
#Aardgas: 12,9 Mtoe of 12,9%
#Nucleaireenergie: 10,7Mtoe of 20,2%
#Hernieuwbareenergie: 5,8Mtoe of 11%
Vraag 2: Wat is dan onze finale energieconsumptie? Dat is het totale energieverbruik van eindgebruikers (huishoudens, industrie, landbouw). Het is de energie die de deur van de eindconsument bereikt.
Aardolieproducten: 47,2%
Aardgas: 24,6%
Elektriciteit: 18,2%
Hernieuwbare energie en afval: 7%
Vraag 3: Welke energie produceren we zelf?
Nucleaire energie: 10,7 Mtoe of 67,7%
Niet-hernieuwbaar afval: 0,7 Mtoe of 4,1%
Hernieuwbare energie (hydro,wind,zon..): 4,1 Mtoe of 26,3%
Vraag 4: Hoeveel elektriciteit produceren we dan zelf?
We produceren zo’n 95,2 TWh aan elektriciteit, waarbij we netto-uitvoerder van elektriciteit zijn.
Nucleair: 43,9 TWh of 46,9%
Aardgas & aardolie: 24,7 TWh of 26%
Hernieuwbare energie: 23,7 TWh of 24,9%
Niet alleen moeten we andere energiebronnen elektrificeren, we moeten ook onze huidige stroom meer opwekken op manieren die weinig of geen CO2 uitstoten.
Vraag 5: Hoe snel zal de vraag naar elektriciteit stijgen?
Elia geeft aan dat we in 2022 zo’n 82,9 TWh verbruikten en schat dat we in 2035 zo’n 132,9 TWh aan elektriciteit zullen verbruiken.
Dit zijn hypotheses en houden bijvoorbeeld geen rekening met andere denkoefeningen. De SDR regio (Schelde-Delta regio) berekende dat indien ze alle bedrijfsactiviteiten wil elektrificeren er 300 TWh aan stroom nodig is! Dat is 5x de huidige hernieuwbare stroom in België & Nederland
Vraag 6: Hoe zit het dan met die bevoorradingszekerheid?
Elke twee jaar publiceert Elia een “adequacy- en flexibiliteitsstudie”. Dit doen ze om zicht te krijgen op de bevoorradingszekerheid de komende jaren. De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de Belgische capaciteitsnoden in de komende 10y. Bekijk vooral het belang van flexibiliteit! We kunnen alle capaciteit gebruiken!
Key take aways
😎 De energietransitie gaat over het verder elektrificeren van ons primair energieverbruik EN het elektrificeren met CO2-arme technologieën.
😎 Bevoorradingszekerheid gaat over het investeren in nieuwe capaciteit EN het investeren in infrastructuur om capaciteit te transporteren.
😎 Elektrificatie zorgt ervoor dat we meer afhankelijk zijn van de grillen van het weer, geopolitiek en ons gedrag.