Het volgende decennium wordt cruciaal voor de #energietransitie. Net zoals de gezinnen zullen ook onze bedrijven hun processen, verwarming en transport volop gaan #elektrificeren.
De elektrificatie van bedrijven verloopt soms sneller dan de realisatie van nieuwe infrastructuur. Om die periode te overbruggen brengt #Fluvius de "capaciteitswijzer" online. Die wijzer toont onder welke voorwaarden er voor bedrijven afname, dan wel injectie mogelijk is op het middenspanningsnetwerk. De toepassing wordt aangeboden als open data op de site
Het kostenplaatje? 11 miljard begroot Fluvius om de netten robuust te maken voor de toekomst. Dat is veel geld. Zeker omdat er ook nog eens 10 miljard euro oude netschulden zijn.
De #SERV publiceerde eind december een advies over hoe we in #Vlaanderen die infrastructuurproblematiek moeten aanpakken.
Enkele oplossingen!
😀 Focus op toekomstbestendige elektriciteitsnetten:
We moeten volgens SERV sterker anticiperen op sterkere elektrificatie bij gebouwenverwarming, mobiliteit en industrie, omdat die nu al veel sneller gaat dan verondersteld in het Fluvius-plan.
Neem het voorbeeld van de warmtepompen. Volgens een recente #VREG-enquête zou in 2023 al 7% over een warmtepomp beschikken voor hoofdverwarming. Fluvius gaat uit van 11% in 2030.
SERV stelt ook voor om de veronderstellingen rond PV en wind bij te stellen. We moeten verder kijken dan de lineaire groei.
😁 Knip in financiële lasten en maak de financiering gezond
De ‘netschulden’ bedragen ongeveer 10,3 miljard euro (met jaarlijks 164 mio euro aan rentelasten). De netschulden ontstonden omdat netinvesteringen gespreid over 50 jaar in de tarieven terecht komen & voorgefinancierd worden via leningen.
SERV adviseert om de schulden af te bouwen, dat kan via begrotingsmiddelen of via de nettarieven, met een voorkeur voor gasfacturen als men via nettarieven werkt. Dat ligt in lijn met het energie-en klimaatbeleid. We moeten het zien als een kans om de prijsverhouding elektriciteit/gas gezonder te maken in het voordeel van elektriciteit.
De financiering van de geplande netinvesteringen moet ook herbekeken worden. Dat kan door:
==>Door gebruik van winsten (en beperking dividenden aan gemeenten)
==>Andere verrekening van nettarieven
==>Inzet begrotingsmiddelen
==>Meer eigen vermogen. CD&V parlementslid Robrecht Bothuyne stelde in #DeTijd vorig jaar een beursgang voor kapitaal voor om zo een nieuwe bravehuisvaderaandeel te creëren.
😃 Snoei in onnodige gasnetkosten
😄 Stimuleer zinvol gebruik van de digitale elektriciteitsmeter
😆 Netinvesteringen kunnen ook goedkoper gerealiseerd worden als graafwerken voor de infrastructuurvoorzieningen beter op elkaar worden afgestemd. Nu gebeurt naar verluidt slechts één op vijf werken in synergie.