België - het symbool van duurzame economische groei?

19 januari 2024

Op 1 januari startte het Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad. Deze week gaf Premier Alexander De Croo zijn openingspleidooi. De Premier gaf er een inzicht in de zes prioriteiten van het Belgisch voorzitterschap!

😃 Verdedigen van de rechtstaat en onze democratie 
😃 Versterken van het concurrentievermogen van Europa 
😃 Voor een rechtvaardige, sterke en groene energie- en #klimaattransitie. België wil de energie-en klimaattransitie in het hart van haar prioriteiten plaatsen. 
😃 Versterken van de sociale- en gezondheidsagenda 
😃 Bevorderen van een “global europe” 
😃 Beschermen van mensen en grenzen

De Croo benadrukte in zijn speech twee zaken die ideologisch wel iets duidelijk maken. 
Hij wil namelijk werken aan een sterke economie met een sterke industriële productiviteit: “We mogen van Europa geen museum maken”.

De Premier wil in Europa “uitvinden”, “ontwikkelen” en “produceren”. Hij wil met andere woorden een “industrial deal” optuigen naast de “green deal”. Het is dus vrij duidelijk dat België & Europa kiezen voor duurzame economische groei. 

In het Europese online medium Euractiv trok ook het Europees Verbond van Vakverenigingen (CES - ETUC) aan de alarmbel. In het artikel uiten ze een diepgewortelde zorg over de industriële neergang in de EU, door o.a. structureel hoge energieprijzen. 
Een recente #Eurostat-studie becijferde dat de industriële productie in de EU met 0,2% is gedaald in november, wat de derde opeenvolgende maandelijkse daling was. Op jaarbasis was de industriële productie ook met 5,8% afgenomen in november, na een daling van 5,4% in oktober.

Het is duidelijk dat het een uitdaging wordt om die twee prioriteiten (behouden of versterken industriële productie en de energietransitie) in harmonie met elkaar uit te voeren. En dat tijdens een wereldwijd verkiezingsjaar. Ook voor het Europees Parlement trekken we namelijk naar de stembus, waardoor de laatste 6 maanden extra cruciaal worden. En wel om volgende redenen!

😀 Heel wat dossiers rond het #fitfor55 pakket (het pakket dat het streefdoel van een netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen faciliteert) moet men nog afkloppen in de laatste maanden. Een belangrijke daarbij is Chemicals Strategy for Sustainability, waar ook #PFAS onder valt.

😃 Dossiers die eind vorig jaar zijn goedgekeurd, zoals o.a. de herziene richtlijn hernieuwbare energie, moeten de komende maanden omgezet worden in nationale regelgeving. Veel zaken daarvan zijn Vlaamse materie. Become 9 hoopt op een structureel sterke samenwerking tussen het Federale niveau en de regio's, zonder politiek politicienne.

😃 België kan een stempel drukken op de Europese strategie voor de volgende legislatuur! Hoe gaan we de #greendeal koppelen aan een Industrial deal? En wat na de Europese Green deal?
https://lnkd.in/d5DXMztY

Fluvius lanceert een elektrische capaciteitswijzer voor bedrijven
12 januari 2023