Twee titels voor onder de kerstboom

21 december 2023

Tijdens deze feestdagen nodigt Become 9 u uit om enkele inspirerende boeken onder de kerstboom te leggen.
Aan het begin van het jaar had Pieter-Jan het genoegen om een lezing te modereren over #ecomodernisme, waarbij hij in gesprek ging met twee auteurs. Hun boeken willen we graag in de schijnwerpers zetten:

📚 Het boek “De wereld red je niet met minder” van Jan Deschoolmeester en Thomas Rotthier bij BORGERHOFF & LAMBERIGTS. De auteurs brengen er een pleidooi voor een technologisch-optimistisch vooruitgangsdenken. Ze brengen een breed overzicht aan subthema’s binnen het ecomodernistisch denken: van de #energietransitie tot de tol van vlees en #GGO's. In het boek leggen ze haarscherp uit dat we een netto nul uitstoot moeilijk kunnen behalen met het zogenaamde #consuminderen.

De doelstelling moet zijn om fossiele technologieën volledig te vervangen door koolstofarme technologieën. Dat is ook een boodschap die we met Become 9 graag mee helpen uitdragen.

📚 Het tweede boek is van de hand van professor Johan Albrecht (UGent & Senior Fellow Itinera Institute vzw): “hoe organisaties het verschil kunnen maken: klimaatneutraal in 2050”. Hij brengt de theorie van nobelprijswinnaar #HerbertSimon: we leven in een organisatie-economie. Zo’n organisatie-economie wordt gedomineerd door grote organisaties die zich juist afschermen van vraag en aanbod en de #marktwerking. Volgens Simon verloopt meer dan 80% van alle economische transacties tussen grote organisaties en is het spel van vraag en aanbod een restplatform. 80% van de wereldhandel vindt plaats binnen de #supplychain van multinationals.

Het huidige #klimaatbeleid rekent voornamelijk op de gecorrigeerde vrije marktwerking om tegen 2050 net zero te behalen. Maar volgens Albrecht werkt klimaatbeleid op basis van prijzen en incentives (#subsidies etc) niet voldoende.

Albrecht gelooft daarentegen in de flexibiliteit van ondernemingen om sneller en efficiënter beslissingen te kunnen nemen, sneller dan publieke organisaties die vaak te gereguleerd zijn en niet flexibel kunnen reageren op maatschappelijke veranderingen. Hij staaft zijn beweringen met allerhande voorbeelden: de renovatie van ons gebouwenpark en de #elektrificatie van ons wagenpark (#evcharging ).

Voor meer informatie, nodigen we u uit om deze boeken aan te schaffen of het debat online te bekijken. Laten we samen streven naar een duurzamere en veerkrachtige toekomst.
https://lnkd.in/ec4hCCcQ

Belgische bevoorradingszekerheid
7 december 2023