Uitdagingen en kansen

De drie grootste push (uitdagingen) en pull (kansen) factoren die bepalend zijn voor het leeuwendeel van onze bedrijven.

Uitdagingen

Verplichte investeringen in PV

Tegen 30 juni 2025 zijn zonnepanelen verplicht op gebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1 GWh per jaar.

Elektrificatie bedrijfsvloot

Vanaf 2026 is enkel de elektrische bedrijfswagen nog fiscaal aftrekbaar. Daarnaast komt een geleidelijke invoering van CO2-emissienormen voor zware voertuigen (voorstel Commissie):

  • 45% emissiereductie vanaf 2030
  • 65% emissiereductie vanaf 2035
  • 90% emissiereductie vanaf 2040 t.o.v. 2019.

De limieten van ons net: netcongestie

Capaciteitstarief en toegangsvermogen: vanaf 1 januari 2023 verandert de jaarcomponent voor de kosten van het netgebruik (van kWh- naar kW gebaseerde berekening):

  • 50% van de kosten wordt berekend op basis van de maandpiek. Dit is de werkelijke maandpiek van de vorige maand.
  • de overige 50% van de kosten wordt berekend op basis van het toegangsvermogen. Dit is een waarde die de niet-laagspanningsklant zelf op voorhand moet instellen (werkelijk verwachte piek).

Aansluitend op bovenstaande is het voor meer en meer bedrijven niet toegestaan om de bestaande netaansluiting uit te breiden. Ook nieuwe productieinstallaties moeten kampen met dezelfde problematiek. Slim omgaan met de beschikbare capaciteit is dus de boodschap. Batterijen en flexibele aansturing van uw assets zoals laadpalen bieden een deel van de oplossing.

Kansen

Logge energiemarkt wordt matuur en transparant

Na een langdurig proces van ontbundeling van de energiemarkt en de invoering van vrije leverancierskeuze kennen we de laatste jaren een energiemarkt die transparanter is dan ooit. Een markt waar de winsten niet langer gereserveerd zijn voor een beperkte club maar ook voor bedrijven en burgers toegankelijk worden. Recente wetgeving legt  nieuwe transparantie­verplichtingen voor systeembeheerders op en de Clean energy for all Europeans package maakt energiedelen toegankelijk voor KMO's.

Levelized cost of energy daalt drastisch voor PV

De LCoE (kost per MWh uit een bepaalde energiebron inclusief onderhoud, investering, … ) maakt het mogelijk om verschillende energiebronnen met elkaar te vergelijken. Voor zon is deze gedaald met 90% sinds 2008. Dit maakt zonne energie niet alleen duurzaam maar ook de goedkoopste van alle energiebronnen.

Volgens Rystad Energy kan de bouw van nieuwe zonnecapaciteit in Europa op lange termijn 10 keer goedkoper zijn dan de exploitatie van gasgestookte centrales. Zelfs bestaande gascentrales kennen een LCOE die drie maal hoger ligt dan deze van nieuwe fotovoltaïsche installaties.

Energie densiteit en levensduur batterijen stijgen 

De laatste 15 jaar werden batterijen steeds goedkoper: $1,355 per kWh in 2008 naar minder dan $100 per kWh in 2023. Tegelijkertijd werden ze ook lichter: de energiedensiteit (Wh/kg) van commercieel beschikbare batterijen verdubbelde in diezelfde periode. Tot slot zien we dat de batterijen ook minder snel degraderen: van 4% per jaar in 2011 naar minder dan 2% per jaar in 2021.

We hebben nood aan meer flexibiliteit! Niet minder!
1 februari 2024