Knack berichtte dat onze distributienetbeheerder Fluvius dit jaar al 4.878 klachten heeft ontvangen voor uitvallende . Laat ons starten met het goede nieuws: de sterke stijging van klachten is een gevolg van de grotere investeringen in hernieuwbare energie. Meer burgers en bedrijven richten de blik naar de toekomst en investeren in zonne-energie. De meeste huishoudens kennen op vandaag geen financiële incentive om hun zonnestroom maximaal zelf te gebruiken door het regime van de terugdraaiende teller.
Op sommige piekmomenten produceren onze zonnepanelen meer energie dan de capaciteit van het net aankan. Onze energiecrisis is dus veelal een infrastructuurcrisis dan een technologische crisis.
Er ontstaat namelijk een negatieve spanningsval of spanningsstijging bij piekmomenten van PV-injectie. Zo krijgen we spanningscongestie. Het maximaal injecteerbaar vermogen wordt bepaald door die spanning.
Bijkomend geldt dat hoe groter de afstand tussen de transformator en het injectiepunt, hoe lager de maximum toelaatbare injectie. Hoe verder het huis of bedrijf gevestigd is van de transformator, hoe sneller een omvormer zal uitvallen.
Door de snelle energietransitie zullen netproblemen zich meer en meer voordoen. Dat is te zien op onderstaand kaartje. Eén van de oplossingen is natuurlijk het versterken van het net. Fluvius plant 4 miljard aan extra investeringen tot 2032 om de energietransitie op te vangen, bovenop de reeds geplande 7 miljard. Ook transportnetbeheerder Elia houdt rekening met zware investeringen. En dat zal impact hebben op de elektriciteitsrekening.
Naast broodnodige investeringen in het net ziet Become 9 nog enkele mogelijkheden
😎 De piekvraag voor elektriciteit afvlakken via batterijen (individueel of op groepsniveau). Dit noemen we de zogenaamde “peakshaving”
😏 In Nederland experimenteren ze met zogenaamde “niet-gegarandeerde netcapaciteit”
😎 “Demand response management of load shifting” is het energieverbruik flexibiliseren om de vraag naar energie beter af te stemmen met het aanbod van (hernieuwbare) energie. Zo kan je slim laden op momenten waar er veel hernieuwbare productie heerst, maar je kan ook de productie van een onderneming licht aanpassen. Dynamischeenergiecontracten kunnen daarbij helpen.
😉 Gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden rond energiedelen, zo kan het ene bedrijf genieten van stroom als het andere er geen nood aan heeft. In het bijzonder als gedeeld wordt met een tegenpartij die onder dezelfde laag- of hoogspanningscabine valt. In Brussel krijgt u daar op vandaag trouwens al een korting voor op de nettarieven in uw factuur.
ven...
in Our analysis